Дума: Имамо право да пратимо НАТО вежбе на Арктику

Први заменик Одбора за одбрану Државне думе Русије Александар Шерин коментарисао је оптужбе Холандије о провокацијама Русије на војним вежбама НАТО-а на Арктику.

Дума: Имамо право да пратимо НАТО вежбе на Арктику

„Морам да признам да је Холандија изгубила сваки ауторитет на међународној сцени, а све њихове изјаве су празне. Након што је Холандија оптужила Русију за неке хакерске нападе, након што су се прикључили различитим оптужбама, иако их се то није тицало… Ово није највећа сила на свету, а још мање у НАТО-у. Холандија је изабрана као земља за оглашавање. Све су то клевете, оптужбе, не дешава се ништа слично“, истакао је Шерин.

Посланик је навео да трупе НАТО-а агресивније делују на граници са Русијом, укључујући и извиђачке авионе, који стално патролирају дуж руских граница.

„Што се тиче војних вежби, према међународним нормама они треба да обавесте заинтересоване стране, укључујући и нашу. Ми, као земља-посматрач, имамо право да се налазимо у одговарајућој зони и пратимо ток вежби. Ако се то њима не свиђа, то је њихов проблем, међународно право то дозвољава“, закључио је Шерин.

Раније је начелник управе операција морнаричке пешадије Холандије, генерал Џеф Макмутри, изјавио да руски војни бродови и авиони „покушавају да провоцирају“ британску и холандску војску током војних вежби НАТО-а на Арктику.

 

Танјуг/Новости

Коментари: