Руска православна црква обуставља службе у Храму Васкрсења Христовог?

Руска православна црква ће стопирати учешће у службама у Храму Васкрсења Христовог уколико Јерусалимска патријаршија заузме страну васељенског патријарха о питању аутокефалности Украјинске православне цркве, изјавио је секретар Руске духовне мисије у Јерусалиму игуман Никон.

Како је рекао, засад се Јерусалимска патријаршија није изјаснила о том питању, као ни о питању одлуке Светог синода Руске православне цркве о прекиду дијалога са Цариградском патријаршијом.

„Уколико Јерусалимска патријаршија заузме страну Цариградске и допусти Украјинској православној цркви да служи у својим храмовима, бићемо принуђени да стопирамо наше учешће у службама“, истакао је.

То, међутим, неће утицати да верници и убудуће присуствују на церемонији силаска Благодатног огња, која се сваке године за Ускрс одржава у Храму Васкрсења Христовог.

Подсетимо, Свети синод Руске православне цркве, који се јуче састао у Минску, саопштио је да је прекинуо било какав дијалог са цариградским патријархом због ситуације са Украјинском православном црквом.

Будући да је реч о прекиду еухаристичког дијалога, руски свештеници више неће моћи да учествују у заједничким литургијама са свештеницима Царигардске патријаршије, а верници неће моћи да се причешћују у тамошњим црквама.

Спутњик