У Србији на територији бившег логора «Црвени крст» у Нишу одржан је низ комеморација поводом годишњице устанка у нацистичком логору смрти Собибор. Место догађаја није изабрано случајно. Догађаји у пољском «Собибору» и српском «Црвеном крсту» се поклапају јер је овде у Нишу одржан један од првих упада у меморијални центар, рекао је организатор међународног пројекта «Меморијал» Сергеј Глушенко.

Учесници акције положили су венце и цвеће поред стрељачког зида. Након тога испустили су црне балоне у ваздух.

Акцију су подржали Меморијални центар града Ниш, Српско-руски хуманитарни центар у овом граду и српски представници мотоциклистичког клуба «Ноћни вукови».

«У мом сећању историја је претрпела велике промене као што је и само схватање догађаја»-рекао је директор Руско-српског хуманитарног центра Виктор Гулевич.

Сергеј Глушенко је такође напоменуо да је главни циљ акције очување сећања на ужасне злочине фашизма и споменуо оживљавање нацистичке идеологије у Европи, посебно у Украјини, Пољској и балтичким земљама. Србија је у овом смислу, рекао је он, позитиван пример, у овој земљи грађани брину о очувању сећања на Победу.

Саша Савић, председник «Ноћних вукова» подсетио је на акцију устанка у Црвеном крсту као и на сличну акцију устанка у Нишу од 12. фебруара.

Тагови: ; ; ;