Главно тужилаштво Грузије: Сакашвили санкционисао убиство свог политичког противника

Главно тужилаштво Грузије утврдило је да је Михаил Сакашвили санкционисао убиство милијардера Бадрија Патаркацишвилија.

Главно тужилаштво Грузије: Сакашвили санкционисао убиство свог политичког противника

У саопштењу тужилаштва се наводи да су „бивши званичници министарства унутрашњих послова, Г. М., Л. К. и Р. Ш, били задржани због злоупотребе положаја и припреме убиства“.

Током претреса су код још једног оптужененог пронађена два аудио записа од 4. и 5. фебруара 2007. године, на којима се расправљало о припреми убиства. Према запису, један од оптужених, Г. Д., покушао је да укључи у све укључи телохранитеља Патаркацишвилија.

„Током разговора, Г. Д. потврђује да је питање припреме убиства санкционисао Михаил Сакашвили, јер је Бадри Патаркацишвили био њихов политички противник и непријатељ руководства“, саопштило је тужилаштво.

Канцеларија напомиње да на другом аудио снимку бивши званичници разговарају о припреми злочина, установљују листе окружења бизнисмена, телохранитеља, проучавају његово свакодневно кретање. Они такође разматрају различите верзије убиства – „тровање таквом супстанцом која би изазвала ефекат природне смрти“.

Овај запис потврђује да су „сва питања о методама елиминације договорена са Датом Ахалаја“.

Ухапшени бивши званичници се суочавају са 16 до 20 година затвора. Истрага се наставља.

Један од најбогатијих људи у Грузији, бизнисмен Бадри Патаркацишвили, који је у то време постао опозиција тадашњој влади на челу са Сакашвилијем, изненада је умро 12. фебруара 2008. године у својој вили близу Лондона. Према доктору, узрок смрти био је коронарна болест срца.

Неколико месеци до његове смрти, бизнисмен је почео активно да се бави политиком. Он је најавио стварање опозиционе странке у Грузији и најавио кандидотуру за председничке изборе.

Коментари: