Самозвани митрополит Михаило се нада аутокефалност ЦПЦ

Самозвани митрополит канонски непризнате Црногорске православне цркве Михаило очекује да ће Васељенска патријаршија поступити исто као у случају украјинске цркве и доделити аутокефалност ЦПЦ, пише РТЦГ.

Самозвани митрополит Михаило се нада аутокефалност ЦПЦ
foto: Novosti

Канонски непризната Црногорска православна црква нема дилему да ли украјинска црква треба да добије аутокефалност и тврди да то не може довести до раскола у православљу.

„Украјина је независна држава, а Украјинци народ који је већ имао своју цркву. Зато и имају право на њену самосталност, што је у складу са Васељенским канонима. То је став и Васељенске патријаршије и патријарха Вартоломеја“, рекао је самозвани митрополит Михаило у интервјуу за портал Радио-телевизије Црне Горе.

Разлог за оптимизам, како се наводи, он проналази и у поруци патријарха Вартоломеја који је најавио да би аутокефалност украјинске цркве отворила врата и осталим црквама да поврате или добију самосталност.

Види, међутим, и проблем у, како каже, „великим црквама“.

„Познато је да цркве већих и великих народа, које делују у границама друге државе, поништавају и негирају државне, историјске, културне, духовне, језичке и друге посебности државе и народа који им пружа гостопримство. Иду толико далеко да туђе вредности безобзирно присвајају, третирају их као своје и смештају их у свој национални корпус. Њихове активности немају везе са духовношћу, већ су политички мотивисане“, тврди самозвани митрополит.

Ко је Мираш Дедеић, самозвани митрополит Михаило?
Крсно име самозваног митрополита Михаила је Мираш Дедеић и он је други по реду лидер канонски непризнате верске заједнице, Црногорске православне цркве.

Као лидер ове заједнице самозвано се титулише као „Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорски“.

Дедеић је био свештеник СПЦ, али је почетком деведесетих, одлуком Светог архијерејског синода СПЦ, због наводних тешких злоупотреба свештеничког чина и многобројних канонских преступа рашчињен и изопштен. До тада он се често декларисао као Србин.

Место је нашао у ЦПЦ, регистрованој као невладина организација 1993. године од националних Црногораца, привржених идеји црногорске независности.

Коментари: