Путин: Надам се да украјинске власти неће кренути Сакашвилијевим стопама

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да очекује да ће са новим руководством Украјине успети да изгради односе и да се договара.

„Морамо да сачекамо док се не заврше унутрашњи политички циклуси, и ја се надам да ћемо успети да са новим руководством те земље изградимо барем неке односе и о нечему се договоримо. Ми смо за то спремни и то желимо“, нагласио је Путин говорећи на дебатном форуму „Валдај“ у Сочију.

Актуелна политика кијевских власти састоји се од трговине русофобијом и антируским расположењем, јер у Украјини више није остало робе због распада индустрије, рекао је Путин.

Према речима председника, украјинске власти сматрају да ће сарадња са Русијом довести до раста конкуренције на светском тржишту. Русија, са своје стране, на то не рачуна, већ је хтела да успостави радни однос.

Руски председник назвао је организовање терористичких напада и убистава локалних лидера најлошијим начином решавања конфликта.

„Најозбиљнији проблем је, наравно, криза у Донбасу“, рекао је Путин.

„Мислим да ће се многи сложити са мном да су организовања терористичких напада, убиства људи које је становништво изабрало да води те регионе од стране обавештајних служби Украјине — најлошији начини за побољшање односа са овим територијама“.

Он је додао да је Русија заинтересована за потпуну обнову односа са Украјином, али да Кијев ову ситуацију гура у ћорсокак водећи антинародну и антидржавну политику.

Путин је такође упозорио Кијев да не крене стопама бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија, због кога је Грузија изгубила значајне територије.

„Оно што актуелне украјинске власти раде јесте да воде антидржавну политику“, нагласио је руски лидер. „Својевремено ју је водио Сакашвили у Грузији, нападајући Јужну Осетију. Као резултат тих криминалних радњи, Грузија је изгубила значајне територије“, објаснио је он.

„Било би веома тужно да актуелна украјинска власт крене његовим стопама“, нагласио је Путин.