Министар одбране Александар Вулин каже за РТС да је за Србију сасвим неприхватљиво формирање тзв. косовске војске и позвао међународну заједницу да реагује на одлуку косовске скупштине о усвајању владиних предлога закона о трансформацији косовских безбедносних снага (КБС) у војску. Наводи да стварање паравојске на КиМ угрожава читав регион.

Александар Вулин (фото: Лола Ђорђевић)

Министар одбране Александар Вулин је гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а навео да је на Међународној заједници да обезбеди поштовање резолуције 1244 и не дозволи формирање нелегалне оружане формације која ће угрозити мир и безбедност на КиМ и региону.

«Међународна заједница је Резолуцијом 1244 преузела на себе одговорност за свако стање на простору Косова и Метохије али и за поштовање мира, безбедности, живота свих који живе у јужној српској покрајини. Сада је време да видимо да ли је Међународна заједница у стању да спроведе сопствени мандат и сопствене одлуке», наводи Вулин.

Додаје да је сада прилика да се види колика је важност и колика је тежина речи НАТО пакта.

«Председника Александар Вучић је успео да избори од НАТО пакта гаранције да се никакве оружане формације косовских Албанаца неће појављивати северно од Ибра. То је био један од услова да се потпише Бриселски споразум. Сада је време да НАТО пакт покаже колика је њихова реч тешка, да ли се у њу може поуздати», истиче министар.

Додаје да је Србија потписала Бриселски споразум између осталог зато што је гарантовано да никакве оружане формације неће прелазити на север КиМ, да их како каже, неће ни бити.

Истиче да Приштина одлуком о трансформацији косовских безбедносних снага (КБС) у војску дестабилише ситуацију.

«Приштина овом одлуком дестабилише ситуацију на читавом простору, не Србија. Од нас није дошло апсолутно ништа што би могло да узнемири простор КиМ или било кога у региону. Али агресивно и бахато понашање приштинских власти, понашање које има за циљ да изазове дестабилизацију на простору КиМ је нешто што би морало да буде препознато и да буде осуђено», оцењује Вулин.

Наводи да Међународна заједница мора да препозна ко је тај ко прави проблеме на простору КиМ и додаје да косовски Албанци хоће територију без Срба.

«Они хоће војску али без Срба, они хоће територију али без Срба, они желе Косово и Метохију без Срба», истиче Вулин.

Наводи да је Кфор једина оружана сила на Ким и не може бити друге.

«Надам се да ћу у току дана имати прилику да разговарам са припадницима Кфора, да их питам каква је ситуација на простору КиМ али важније од тога, занима ме њихов став о томе да ли ће испоштовати Резолуцију 1244, што је потпуно у њиховој одговорности. Кфор је једина оружана сила и не може бити друге. Стварање паравојске на КиМ је нешто што угрожава читав регион», рекао је Вулин.

Додаје да је многим великим силама у интересу да нестане – Унмик, Кфор, Резолуција 1244.

«Свакако да је многим великим силама у интересу да нестане Унмик, да нестане Кфор, Резолуција 1244 и да тамо покушају да направе оно што нису свих ових година – да направе независну државу Косово. Ми ћемо наравно бити привржени међународном праву, Србија ће као и увек радити на томе да се ствари смире, стабилизују, да сачувамо Србе на КиМ», закључио је министар.

РТС

Тагови: ; ; ; ;