Саветник Ердогана одбацио објашњење Ријада

Саветник турског председника Реџепа Тајипа Ердогана одбацио је објашњење Саудијске Арабије да је Џамал Кашоги убијен током туче у згради саудијског Конзулата у Истанбулу.

„Не можете, а да се не запитате како може да дође до `туче` између 15 младих професионалних бораца и шездесетогодишњег Кашогија, самог и беспомоћног“, рекао је Јасин Актај, саветник Ердогана у његовој АК партији и пријатељ убијеног саудијског новинара.

Он је у чланку у листу „Јени сафак“ написао да се тиме не објашњава ниједан аспект инцидента, управо супротно, то поставља још много додатних питања“, навео је Актај.

Он је додао да што човек више мисли о томе све се више чини да се вређа људска интелигенција.

„Овај аргумент `туче` у вези са смрћу Кашогија је на брзину смишљен и ускоро ће изаћи сви детаљи на видело“, написао је Актај.

Након две седмице негирања да је умешана у његов нестанак, Саудијска Арабија саопштила је 20. октобра да је Кашоги погинуо током туче у згради Конзулата.

Виши саудијски званичник рекао је Ројтерсу да је тим од 15 Саудијаца послат да се супротстави Кашогију, којем су запријетили да ће га дрогирати и отети, након чега су га убили током туче, пошто је пружио отпор.

Министар спољних послова Саудијске Арабије Адел ел Џубеир рекао је да су Саудијци направили грешку и прекорачили своја овлашћења. Он је додао да не зна како је Кашоги тачно умро.

„Они су направили грешку када су убили Кашогија у Конзулату и покушали су то да сакрију“, указао је Џубеир.