Случај Кашоги: Суицидни план Американаца у име националних интереса

Убиство саудијског новинара Џамала Кашогија у саудијском козулату у Истанбулу које покушавају да представе као несрећни случај има дубље корене који се протежу све до Вашингтона, изјавио је за Њуз Фронт бугарски експерт за борбу против тероризма Бојан Чуков.

Према његовим речима западно информативно поље води рачуна о реторици везаној за овај скандал. Исто то ради и Трамп трудећи се да у својој реторици не ремети своје планове везане за Блиски Исток.

Чуков је уверен да смрт новинара Вашингтон Поста није случајност и да није усмерена против противника саудијског принца већ да представља директни напад на председника САД Доналда Трампа уочи избора.

„Глобална медијска мрежа одмах се „запалила“ након нестанка Кашогија оптужујући за то саудијског принца, наследника Мохамеда ибн  Салмана ал Сауда“- каже стручњак истичући да је Кашоги био критичар саудијског режима и познаник саудијског принца Турки ибн Фисалом који је напустио престо уочи терористичког напада у Њујорку 2001. године.

„Феисел је отишао у дипломатску службу и био амбасадор Ријада у САД и Великој Британији. Он је био и сарадник Хилари Клинтон док је она била државни секретар. 15. фебруара 2016. године током предизборне кампање у Јужној Каролини будући председник САД обећао је да ће открити ко је срушио светски трговински центар. 20. маја 2017. године Трамп је посетио Саудијску Арабију а 24. октобра 2017. године саудијски принц Мохамед Салман ал Сауд је први пут напао саудијске принчеве лојалне Феиселу за које се сумња да су учествовали у догађајима од 11. септембра 2001. године. У том периоду Џамал Кашоги је напустио Саудијску Арабију и као вођа медијске империје,лојалан Феиселу запослен у Вашингтон посту и послат у Истанбул. Далеко од Вашингтона он је био прилично неугодан за Феисела и Клинтонову јер је много знао о догађајима од 11. септембра“- рекао је овај експерт.

Осим тога смрт новинара ишла је на руку противницима Трампа јер су могли одмах да оптуже њега и власт у Ријаду.

„Идеја је да амерички председник нападне саудијског принца што би довело до катастрофалног пораста цена нафте и раскида споразума о наоружању између Ријада и Вашингтона. Ако се то догоди берза ће се срушити непосредно пред новембарске изборе у Вашингтону“- сматра бугарски експерт