Кашогијева вереница одбила Трампов позив у Белу кућу

Хатиџе Ченгиз, вереница убијеног саудијског новинара Џамала Кашогија, одбила је позив америчког председника Доналда Трампа да дође у Белу кућу, јер, како је истакла, Трамп је позвао с циљем да придобије јавност на своју страну.

У телевизијском интервјуу, првом од како је њен вереник Џамал Кашоги 2. октобра ушао у конзулат Саудијске Арабије у Истанбулу одакле није изашао, Хатиџе Ченгиз је рекла да је позив Трампа „схватила као изјаву ради придобијања јавности“, преноси Ројтерс.

Истакла је да неће прихватити позив све док САД не покажу искрене напоре у решавању Кашогијевог убиства и не затраже да се одговорни доведу пред лице правде и казне.

Ченгизова је испричала да је Кашоги отишао у конзулат први пут 28. септембра али да је приликом те посете био добро третиран. Додала је да је знала да је Кашоги себи постављао питања и имао сумње да би нешто могло да му се догоди у конзулату али је веровао да неће бити ухапшен или повређен у Турској.

„Мислио је да је Турска сигурна земља и ако би био задржан и испитиван, то би се врло брзо разрешило“, додала је Ченгизова.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган у петак је затражио од Саудијске Арабије да открије ко је наредио Кашогијево убиство као и место где је његово тело.

 

Танјуг