Албански медији: Више од десет земаља ЕУ противи се либерализацији визног режима за Косово

Више од десет земаља Европске уније противи се либерализацији визног режима за Косово, објављено је на недавним састанцима у Бриселу, пише приштински дневник Зери и додаје да се одлука о укидању виза не може догодити ове године.

Очекивања грађана Косова, пише Зери, била су да ће се ове године барем одлучити о либерализацији визног режима, али је мало вероватно да ће се то догодити, јер је процес доношења одлука унутар Европске уније блокиран због неспремности многих држава чланица.

На последњем састанку амбасадора држава чланица Европске уније, познатом као ЦОРЕП, наведено је да 12 или 13 земаља ЕУ још нису спремне да подрже такву одлуку.

Министарка за европске интеграције Дурата Хоџа је за Зери пре неколико дана изјавила да је могуће да се одлука о либерализацији виза не донесе током ове године.

Лист подсећа да су визну либерализацију најављивали председник Косова Хашим Тачи, председник парламента Кадри Весељи, премијер Рамуш Харадинај, као и министар за интеграције Хоџа, али да ниједан званичник ЕУ то није обећао.

Институт ЕПИК је, такође, подсетио да ниједан представник институција ЕУ или држава чланица никада није дао рокове за визну либерализацију и да су то чинили само косовски званичници својим неодговорним и нереалним обећањима, пише Зери

Коментари: