Суперпушка најмоћнијих војних јединица широм света СКАР-Л, тешка свега три и по килограма, на коју се може уградити бацач граната, стигла је у Србију. Војска је набавила укупно 740 тих јуришних пушака белгијске производње и тако завршила пројекат «1.500 — српски војник 21. века».

Војска Србије (фото Лола Ђорђевић)

Реч је о наоружању које производи чувена белгијска фабрика «ФН Херштал», а користе га специјалне јединице САД, Велике Британије, Немачке, Француске и других земаља. Ова пушка има стандардни НАТО пушчани метак 5,56 мм, као и преклопни и по дужини прилагодљиви кундак. На њу је могуће уградити различите дневне, ноћне и ласерске нишане, батеријску лампу и потцевни бацач граната, што знатно повећава њену ватрену моћ.

Сама пушка без оквира са муницијом тешка је свега три и по килограма, а има брзину којом метак за свега 0,3 секунде прелази чак 304,8 метара. То практично значи да би метак пре погодио човека него што би он сам и чуо хитац. Занимљиво да пушка има само осам делова: оквир, окидач заједно са дршком и механизмом окидања, кундак, опругу, сигурносну матицу, механизам пушке који омогућава паљбу, тело пушке и цев.

FOTO: RAS SRBIJA

Ово оружје стигло је у Србију по налогу Генералштаба Војске Србије, и то после више од годину дана чекања најпре због чак три штрајка синдиката радника у «ФН Хершталу», а онда и после проблема с издавањем извозне дозволе између владе Валоније и централне владе Белгије.

Промоција суперпушке требало би да буде одржана на Видовдан када ће Војска Србије у потпуности представити завршени пројекат «1.500 — српски војник 21. века».

— Кроз тај пројекат, за 1.500 војника специјалне бригаде и дела војно-полицијских и извиђачких јединица набављено је 26 различитих група наоружања: најсавременијих пушака, пиштоља, нишанских система, ронилачке, пењачке, падобранске опреме и више стотина термовизијских и оптоелектронских система, којима је удесетостручена способност војске да ноћу уочава циљеве на одређеним координатама — рекао је Ненад Милорадовић, помоћник министра одбране.

Упоредо са овим пројектом Србија ради и на опремању осталих пешадијских јединица сличним оружјем домаће производње у оквиру пројекта «1.500 плус».

— Ту су модуларна «Заставина» пушка «м-17», која користи нови револуцинарни метак 6,5 мм, нови Телеоптикови нишани, нове снајперске пушке и возила, као и роботизоване платформе «мали милош», «лазар» и наша, домаћа оптоизвиђачка и електронска опрема — истакао је Милорадовић.

Радић: Савремено решење

Војни аналитичар Александар Радић сматра да је набавка белгијске суперпушке логичан след занављања наоружања.

— Реч је о савременом решењу и солидном оружју које ће представљати замену за јуришне пушке немачке производње “хеклер и кох”, које је војска до сада користила — каже Радић.

Блиц

Тагови: ; ; ;