По: Јача интерес за Србију у Конгресу САД

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са амерички конгресменом Тедом Поом који је рекао да у Конгресу САД јача интерес за Србију, јер је све више људи види као земљу партнера.

По је истакао да ће и предстојеће обележавање стогодишњице завршетка Првог светског рата бити прилика да се у Америци покаже поштовање за историјско савезништво са Србијом, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

По, који је и копредседавајући Српског кокуса у Конгресу, такође је рекао да је лично пренео Вучићев позив председнику САД Доналду Трампу да посети Србију и да ће то поново учинити.

Председник Вучић је захвалио конгресмену Поу на његовом дугогодишњем ангажману у раду Српског кокуса, који је помогао јачању билатералних односа Србије и САД, као и бољем разумевању ставова и политике Србије у америчкој администрацији.

Он је посебно истакао писмо које је конгресмен По, са седморицом колега из Конгреса, пре четири дана упутио државном секретару Мајку Помпеу, као пример озбиљног приступа ситуацији на Западном Балкану који је од помоћи за све у региону.

Вучић је истакао да је конгресмен По, својим посвећеним радом и сталним подсећањем на историјско савезништво двеју земаља, допринео и већем угледу Србије у САД.

Вучић је такође захвалио на подршци САД европском путу Србије и рекао да постоје велике могућности за унапређење сарадње двеју земаља, констатујући да се повећава број америчких инвестиција на српском тржишту и исакао да се сарадња проширује и на област инфраструктуре.

У саопштењу се додаје да су двојица саговорника размотрили и ситуацију на Западном Балкану, при чему је председник Вучић објаснио потребу постизања компромисног решења за питање Косова, кроз дијалог Београда и Приштине, као услова за мир и стабилност у региону и његов напредак.

Он је изразио задовољство што актуелна америчка администрација остаје отворена и спремна да размотри све предлоге, како би се искористила постојећа прилика за постизање компромиса, док је конгресмен По подржао став да Београду и Приштини треба пружити простор и време да постигну међусобни договор, каже се у саопштењу из кабинате председника Србије.

Током боравка у Београду, конгресмен По се састао и с премијерком Аном Брнабић и министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.

Танјуг