Српски писци непожељни у ЦГ?

„Крвава бајка“ Десанке Максимовић и „Ала је леп овај свет“ Јована Јовановића Змаја само су неки од наслова са дугог списка која деца у основним школама у Црној Гори више нису обавезна да читају, али су за читање предложени „Господар прстенова“ и „Хари Потер“.

За основце више нису обавезни ни чувена песма „О, класје моје“ Алексе шантића, затим „Рибарчета сан“ Бранка Радичевића, кратка прича „Бобиљ и друшкан“ Сергеја Јесењина, као ни роман Добрице Ћосића „Далеко је сунце“.

У лектири више нема ни два позната романа црногорских аутора „Тим Лавље срце“ Чеда Вуковића и „Мали пират“ Антона Станичића.

Из Завода за школство наводе да листа обавезних лектира не ограничава наставнике да одаберу неки од ових наслова.

Наставница у подгоричкој Основној школи „Октоих“ Наталија Абрамовић рекла је за ТВ „Вијести“ да је пуна слобода на наставнику и учитељу до трећег циклуса шта ће он да изабере.

Програм је у лектиру донио и нека популарна дела савремене светске књижевности попут „Господара прстенова“ и „Харија Потера“.

„Зашто и ми деци да не пружимо ту могућност, кад је то једно од најпопуларнијих књижевних дела савремене књижевности где су деца у целом свету просто одушевљена том новом маштом, имагинацијом“, каже Абрамовићева.

Министар просвете Дамир шеховић је пре десетак дана у Скупштини Црне Горе покушао да објасни по којим се критеријумима бирају лектире, наводећи адекватност текстова, естетска вредност књижевног дела, примереност узрасту ученика, однос традиционалних и савремених књижевних текстова и однос књижевних дела националне и светске књижевности.

У програм су, у међувремену, ушли Сунчана шкрињарић, Кемал Цоцо, шимо Ешић, Војислав Вулановић, Бранко Бањевић, Драгана Кршенковић, шукрија Панџо, Блага Журић, Кемал Мусић, Хаснија Муратагић Туна, Сафет Хадровић, Ибрахим Хаџић, Азем Заимовић, Назми Рахмани, Зувдија Хоџић, Фехим Кајевић.

Коментари: