Полегзит: Пољска може кренути стопама Британије

ЕУ све више пуца по шавовима, европске вредности више не купују земље, а у Бриселу су присиљени да изјаве да, након Велике Британије, и Пољска може напустити Европску унију.

Полегзит: Пољска може кренути стопама Британије

Ову изјаву је у уторак, 6. новембра, дао председник Европског савета Доналд Туск, а пресоси ТВН24.

Како је рекао, вероватноћа уа „Полегзит“ је реалнија сада више него икада, узимајући у обзир унутрашњу политику Пољске са својом скандалозном правосудном реформом, која је далеко од европских демократских вредности, јер у ствари, лишава правосуђе непристрасности моћи.

На крају, европски политичар је сигуран да ће разлике са Бриселом, проузроковане одлуком владајуће пољске странке „Закон и правда“ како би срушиле судске власти, приморати Варшаву да напусти ЕУ.

„Ризик је веома велики и деструктиван. Полегзит је могућ“, рекао је Доналд Туск, подсећајући на искуство Уједињеног Краљевства.

„Дуго сам радио са бившим шефом британске владе Давидом Камероном. У нашем раду, свакодневно смо покушавали да спречимо Брегзит. Постао је иницијатор референдума, учинио је све што је могло да Британију остане део ЕУ“, рекао је шеф Европског савета, изражавајући наду да ће европска заједница бити паметнија од пољских министара.

Подсетимо да је Пољска постала прва земља у Европској унији, против које је ЕУ увела рестриктивне мјере. Разлог за то је реформа правосуђа која крши принципе независности правосудног система.

Коментари: