Македонија је остварила значајан напредак ка чланству у НАТО, тај статус је «надомак њених руку», али је одлука у потпуности на њој, изјавио је данас заменик шефа војне команде НАТО-а Стивен Шипро.

 Овај статус је надомак ваших руку, али одлука је у потпуности на вашим грађанима и влади — рекао је Шипро на састанку представника свих 29 држава чланица Војног комитета НАТО и војске Републике Македоније (АРМ), преноси МИА.

Високи војни званичници 29 чланица Војног комитета НАТО, на челу са Шипроом, од јуче бораве у првој посети Војске Македоније, известила је претходно МИА уз оцену да је реч историјској, дводневној посети.

На позив македонске министарке одбране Радмиле Шећеринске, званичници Војног комитета НАТО биће информисани о постигнућима, припремљености и будућим плановима македонске војске у тренутку када Македонија тежи да постане чланица Северноатлантске алијансе, навела је македонска агенција.

Пуковник Зоран Илов, који координише активностима, рекао је данас на брифингу за новинаре да ће овај «искључиво војни» догађај бити затворен за јавност.

Није планирано да председник и врховни командант оружаних снага Ђорђе Иванов организује пријем нити да учествује у овом догађају.

Војни комитет се сматра највишим консултативним телом НАТО, преноси Танјуг.

Тагови: ; ; ;