Српска православна црква не подржава замрзнути конфликт на Косову и Метохији и залаже се за наставак дијалога али, како је данас саопштио Свети Архијерејски Сабор СПЦ, изражава забринутост да се «под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања дела Косова и Метохије из састава Србије».

СПЦ (Фото: Лола Ђорђевић)

У саопштењу са ванредног заседања, Свети Архијерејски Сабор СПЦ поновио је да се суверенитет и интегрирет Србије на Косову и Метохији, ни по коју цену не може довести под знак питања и апеловао на државне предсавике Србије да уместо на тражењу што бржег споразума са Приштином, више пажње посвете изградњи државне и национане платформе у чијој би припреми учествовали сви релевантни друштвени чиниоци.

«На тај начин би се чували основни интереси нашег народа и повратило би се поверење свих кључних друштвених фактора у земљи. Истовремено би требало радити и на изградњи поверења и разумевања са косовским Албанцима», наводе епископи на челу са патријархом Иринејем.

За СПЦ, како се истиче, Косово и Метохија никада није било, нити може бити само политичко питање за чије решавања монопол имају искључиво државни органи.

«За нас је питање КиМ, кроз сву нашу историју и данас, пре свега питање опстанка нашег свештенства, монаштва, верног народа и нарочито наших древних светиња без којих не бисмо били оно што јесмо», поручили су епископи СПЦ, изражавајући подршку владики Теодосији, свештенству, монаству и верном народу Епархије рашко призренске и њиховим напорима да остану и опстану на изворишту српске духовности и идентитета.

СПЦ (Фото: Лола Ђорђевић)

«Обавеза Сабора и целе Цркве према КиМ је данас већа јер се земља налази пред све јачим међународним притисцима да се одрекне Косова и Метохије или да кроз директно признање или прећутном сагласношћу Косово добије столицу у УН или одрицање Србије од њега под било којом формом, заувек би укинуло свако историјско право Србије на овим просторима српске духовности и државности», додаје се у саопштењу.

«Посебно забрињава што се под видом наводног разграничења између Срба и Албанаца намеће могућност одвајања ако не целог онда највећег и најважнијег дела КиМ из састава Србије и његово признање као дела независног Косова или такозване Велике Албаније», наводи се у саопштењу СПЦ.

Епископи су навели да би последице овакве одлуке биле трагичне за опстанак нашег народа и насих светиња јер би у том случају већина Срба остала без адекватне заштите и безбедности због чега би били принуђени на исељаване са својих историјских простора. На тај начин би дошло до брисања свх трагова српског историјског постојања.

СПЦ (Фото: Лола Ђорђевић)

Идеја такозване поделе уноси велики немир и забринутост међу наше вернике и не ужива подршку највећег броја грађана Србије уопште. Они наводе да систематско избегавање преузетих обавеза везаних за Заједницу српских општина и других споразума из Бриселског дијалога само потврђује да би у датим околностима било веома тешко наћи дугорочно решење.

«То свакако значи да наша Црква не подржава замрзнути конфликт већ штавише подстичемо наставак једног отвореног, али пажљиво вођеног дијалога који би у први план ставио заштиту људских и верских права, унапређење владавине права, јачању правне сигурности и ефикаснију заштиту угрожене духовне и културне баштине које не би зависило од самовоље Приштине», оценили су епископи СПЦ.

Они су навели да је тешко говорити о било каквом даљем дијалогу без стварања услова за повратак расељених и њихове имовне. Одустајање од тог захтева значило би прихватање послератног етничког чишћења:

«Без тих предуслова немогуће је говорити о трајнијем решењу пробелма на КиМ. Зато је постављање исхитрених рокова и поред крајње неповољних услова на терену и комплексне ситуације у ЕУ, без икаквог оправдања. Државност Србије од почетка је била нераскидиво повезана са духовном традицијом наше цркве као кључног фактора нашег индентитета кроз историју», наводи се на крају саопштења.

Извор : Танјуг

Тагови: ; ; ;