Фотографија Драгутина Матића, српског војника који проницљивим погледом осматра непријатељске положаје, постала је симбол Првог светског рата.

Foto: Printscreen Youtube

Ова фотографија има занимљиву историју, а Драгутин је за њу сазнао чак 47 година после завршетка Великог рата и то случајно.

Наиме, фотка се појавила на грамофонској плочи „Марш на Дрину“ 1965. године, а онда је Костадинка Савић из Ниша препознала Матића и послала му један примерак плоче у Калетинце код Гаџиног Хана. Податак о томе налази се у књизи “Мој отац – Око соколово“, коју је 1998. године објавио син славног ратника Благоје Матић. Он је написао да је Драгутин, видевши слику, узвикнуо: „Јест, то сам ја. Заиста ме сликао…“ и додао да је новинар који га је сликао некуд отишао, а није знао ни да је преживео.

А фотографију је направио руски новинар Самсон Чернов који је радио за листов „Новоја времја“ и „Рускоје слово“ а настала је када је српска војска почела повлачење преко Албаније.

Славни ратник Драгутин Матић рођен је 10. јануара 1888. и имао је четворо браће и сестара. Нажалост, рано је остао без оца па га је подизао најстарији брат а, иако није ишао у школу, знао је да чита и пише. Рано се оженио са Круном Ранђеловић и до одласка у рат имали су четворо деце. Након рата добио је и сина Благоја.

Матић је служио војни рок у Београду као коњаник, да би касније постао пешадинац. Учествовао је у оба балканска рата а онда је дошао Први светски рат.

Ту је Драгутин опет показао своје умеће и храброст, па је током Церске и Колубарске битке постављен за извиђача. Старешине су га нарочито цениле јер је умео да се привуче непријатељским јединицама, преброји војску и да прецизан извештај по повратку у базу. Матић се са ратишта вратио тек 1919. године, након 6 година ратовања и две године војске.
Након рата, Драгутин се бавио се земљорадњом, а ишао је и у печалбу као циглар и ћерамиџија. За показано јунаштво и храброст, одликован је са више ратних одликовања а од државе никада није тражио привилегије и бенефиције.

Нажалост и његове медаље заувек су изгубљење управо због рата. Наиме, супруга Круна је 1941. закопала ордење плашећи се Бугара.

Драгутин се крајем децембра 1969. разболео а војска је на Суву Планину послала хеликоптер како би храброг ратника пренели у болницу. Међутим, лекар је сматрао да не би издржао пут до болнице. Матић је преминуо 1. јануара 1970 годин а пре 20 година му је подигнут споменик испред општине Гаџин Хан.

Недавно је потписан и уговор о поклону између наследника Матића и општине Гаџин Хан, па ће његова кућа у Калетинцу постати музеј.

Драгутинову фотку изучавали чак у Јапану

Један јапански стручњак написао је студију о фотографији Драгутина Матића. Њему је била занимљива психофизичка напрегнутост славног борца током извиђања. Он је погледу овог извиђача видео како српски сељак продире у маневре непријатеља.

Курир

Тагови: ; ; ;