Туск: Пољском владају „савремени бољшевици“, победите их

Председник Европског савета и бивши премијер пољске Доналд Туск данас је евроскептичку владу у Пољској окарактерисао као „савремене бољшевике“ који прете независности нације, али могу бити поражени, преноси Танјуг.

Туск: Пољском владају "савремени бољшевици", победите их

Туск који се сматра највероватнијим кандидатом за позицију председника на изборима 2020. године, говорио је у граду Лођу, поводом обележавања 100. годишњице ослобођења Пољске и примирја којим је окончан Први светски рат, преноси АП.

Он је одао почаст Јозефу Пилсудском који је заслужан за успостављање независне Пољске и који се борио против Црвене армије Бољшевика 1920.

Такође је поменуо Леха Валенсу, оснивача независног синдиката „Солидарност“ који је својим деловањем започео сламање комунизма у Пољској 80-их година, а касније постао и председник Пољске од 1990. до 1995. године.

„Јозеф Пилсудски суочавао се са много тежом ситуацијом него што је ми данас имамо борећи се против Бољшевика и заправо штитећи заједницу Запада од политичких варвара. Валенса је имао много тежу ситуацију када се борио против Бољшевика у пренесеном смислу, када је износио европске, слободарске и националне вредности међу нама. Али је успео. Зашто ви не бисте могли да поразите савремене Бољшевике“, упитао је Туск.

Он је позвао Пољаке да бране своја права, слободу и да „бране независност Пољске“.

Критиковао је, наводи агенција, владу коју води конзервативна Партија права и правде (ПиС) и која се у више наврата сукобила са лидерима Европске уније, преноси Танјуг.

„Ко год да данас у Пољској предузме кораке против наше снажне позиције у уједињеној Европи, заправо предузима кораке против независности Пољске“, рекао је Туск.

 

 

Коментари: