У част славних предака: Мир који је значио слободу

Комеморације којима се обележава 100 година од потписивања примирја, којим је окончан Први светски рат, одржавају се широм света.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

На данашњи дан је Немачка је потписала примирје које је значило завршетак Првог светског рата, највећег војног сукоба који је свет дотад видео и током којег је Србија изгубила 1.247.435 становника.

Пре сто година 11. новембра 1918, у 5.15 ујутру, представници Немачке потписали су примирје које је остало на снази до формалног завршетка Првог светског рата (до потписивања Версајског мировног уговора).

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Тиме је практично био завршен Први светски рат, највећи и најсуровији војни сукоб који је свет дотад видео, у којем је погинуло готово 15 милиона људи.

Примирје је потписано усред шуме, у близини француског града Компијења, у вагону маршала Фердинанда Фоша, команданта француских трупа на Западном фронту.

Ступило је на снагу истог дана, у 11 часова, а само два минута раније убијен је канадски војник Џорџ Лоренс Прајс, који се сматра последњом жртвом Првог светског рата.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Примирје су с немачке стране потписали Матијас Ерцбергер (који је због тога касније означен као „издајник” и убијен у атентату 1921) и официри, генерал Фон Винтерфелд и капетан Фанселов.

Судбина Првог светског рата практично је била одлучена још два месеца раније, приликом пробоја Солунског фронта, а највеће заслуге за то припадају  једној маленој земљи, у односу на тадашње велике силе, и њеној храброј  војсци.

Подсетимо, пробој чија је стогодишњица недавно обележена, почео је 14. септембра 1918, артиљеријском паљбом из свих оруђа.

После огорчених, петодневних борби фронт је пробијен.

Александар Чепурин
на обележавању Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

„Тамо далеко, тамо је село моје тамо је Србија“, била је мисао водиља српског војника који је незадрживо јуришао у ослобађање отаџбине

Убрзо након пробоја фронта 29. септембра Бугарска је капитулирала, а једини захтев бугарске стране приликом склапања примирја са савезницима био је да се српској војсци не омогући улазак у ту земљу.

Османско царство капитулирало је 30. октобра, а Аустроугарска је потписала примирје 3. новембра у дворцу Ђусти код Падове. Већ тада су широм ове „царевине на умору” избијала превирања и револуције које су наговештавале њен скори распад. Немачки цар Вилхелм Други 9. новембра збачен је с власти, после чега је проглашена република, а два дана касније у Компијењу је потписано примирје које је значило и крај Првог светског рата.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Према подацима усвојеним на мировној конференцији у Паризу, Србија је у Првом светском рату изгубила 1.247.435 становника, од чега су 402.435 чинили војници, што је представљало око 27 одсто њене укупне предратне популације.

Србија је од свих учесника „Великог рата” процентуално имала највише жртава, а по укупном броју жртава била је одмах иза много већих земаља – Русије, Француске и Немачке, тако да се од последица овог рата демографски није никада опоравила.

То је и разлог због којег се 11. новембар увек, а не само када су велике годишњице, мора достојно обележавати.

обележавање Дана примирја у Првом светском рату (Фото: Лола Ђорђевић)

Коментари: