Хрватска: Жал за домобранима страдалим током агресије на Србију

Хрватски десничарски портали нападају председника Српског народног већа Милорада Пуповца што је честитао Србији победу у Првом светском рату и што „не жали за Хрватима који су се борили у редовима аустроугарске војске“. Пуповац је у поруци председнику Србије Александру Вучићу навео да је „Српска војска уз огромне жртве, војничке и цивилне, извојевала једну од највећих победа тог рата“.

Хрватска: Жал за домобранима страдалим током агресије на Србију

Он је подсетио да је након Првог светског рата створена Југославија.

Бројни хрватски десничарски портали и медији, по обичају, уоште не помињу српске жртве у Великом рату, већ жале за домобранима који су страдали на Дрини од Војске Краљевине Србије, бранећи Аустроугарску монархију.

Израз „победа“ неки портали стављају под наводнике и жале се да је, како тврде, 137.000 хрватских домобрана и 109.000 цивила страдало у том рату.

Они признају да цивиле није убила српска војска, већ шпански грип, а да су домобрани гинули уз Дрину, али и на ратиштима од Галиције до Соче.

Хрватским десничарима нарочито смета чињеница што је „највише хрватских домобрана изгинуло на ратишту у Србији“, чувајући на Дрини границу Аустроугарске монархије. Они не помињу да је Аустроугарска била агресор и да је напала Србију 1914. године, нити да је Србија у том рату изгубила 28 одсто популације.

Десничарски портали у Хрватској посебно замерају Србији што је створена Југославија, коју називају „тамницом хрватског народа“.

Историјска је чињеница да никаква хрватска држава или аутономија није постојала 1914. године, а данашњи делови Хрватске били су вековима у саставу Аустрије и Италије.

Тек су у Југославији – „тамници народа“, како је зову хрватски десничари, Хрвати добили Бановину Хрватску, коју им је омогућила српска династија Карађорђевића.

Коментари: