После скоро три године битке институција Републике Српске и БиХ са Владом Хрватске да се одбаци могућност одлагања нуклеарног отпада на локацији Трговска гора у општини Двор на Уни, Влада Хрватске није прихватили приговоре и у петак, 9. новембра, донела је Национални програм спровођења стратегије збрињавања радиоактивног отпада, искоришћених извора и истрошеног нуклеарног горива.

Према овом програму, нуклерани отпад биће дефинитивно одлаган на Трговску гору. Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача изјавио је да очекује од надлежних институција РС и БиХ да заштите грађане те општине од опасности коју носи одлагалиште радиоактивног отпада, планирано на локацији Трговска гора у општини Двор у Хрватској. Дрљача каже да се општина Нови Град налази у правој опасности.

— Кад се узме у обзир да је касарна Черкезовац на Трговској гори удаљена ваздушном линијом мање од једног километра од бунара који водом снабдевају општину Нови Град, мање од два километра од наших средњих школа и мање од три километра од центра града, онда је јасно у каквој смо опасности — изјавио је Дрљача.

Одлука Владе Хрватске је још један од докумената који су негативно изненадили грађане Новог Града, јер се обистинило све о чему се говорило, да је Трговска гора једина локација на којој је планирано одлагање радиоактивног отпада.

— Све јавне расправе и примедбе нису уважене. Очигледно је да грађани не желе такав отпад у својој близини, а трагично је што се све опасности од овог објекта директно преносе на Нови Град — навео је Дрљача.

Он каже да је документом предвиђено да 2034. када је планирана декомисија Нуклеарне електране Кршко, Хрватска и Словенија, у складу са уговором, преузму и збрину отпад и технолошке делове електране.

Поред овог, Хрватска разматра и могућност да преузме и словеначки део отпада и ускладишти га на локацији Трговска гора. Потајно се говори и о неком међународном одлагалишту. Ако се узме у обзир да је Хрватска једна од сиромашнијих земаља ЕУ, могуће је да је планирано и тако нешто — рекао је Мирослав Дрљача.

 

С. МИШЉЕНОВИЋ, Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;