Копредседавајући Српском кокусу у америчком Конгресу, конгресмен Тед По, упутио је писмо председнику САД Доналду Трампу, у ком истиче да би Трамп требало да посети Србију, која, како наглашава, као регионални лидер, може да обезбеди трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом.

«Као копредседавајући Српском кокусу у Конгресу, пишем вам како бих вас охрабрио да отпутујете у званичну председничку посету Републици Србији. Ниједан амерички председник није посетио Србију још од председника Картера. Та посета би несумњиво додатно ојачала америчку подршку будућности Србије, као дела демократске Европе у којој влада мир», навео је у писму По, који је недавно боравио у Србији.

Амерички конгресмен напомиње да је Србија од великог геополитичког значаја, с обзиром на то да се «налази између даље интеграције са Западом и ближег усаглашавања са Русијом», саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

«Током историје, мир у Европи је био одређен стабилношћу у узбурканом региону Балкана. Србија, као регионални лидер, може да обезбеди трајни мир и просперитет изградњом ближих веза са трансатлантском заједницом, уз наду за чланство у Европској унији као крајњим исходом. Да би се постигао овај стратешки циљ, америчка подршка је од суштинског значаја», навео је По.

«Србија заслужује нашу подршку. У протеклим годинама, Србија је радила, раме уз раме, са Сједињеним Државама у борби против међународног тероризма, а играла је и важну улогу у заустављању протока ИСИС страних бораца. Сматрам да би требало да признамо допринос који је Србија дала миру и безбедности кроз веће ангажовање Сједињених Држава, уклкучујући и изразито симболичну посету актуелног америчког председника», навео је По у писму Трампу.

Званична председничка посета, истиче амерички конгресмен, у великој мери би унапредила билатералне односе, чврсто утемељила место Србије у западном друштву и подстакла додатну америчко-српску сарадњу.

«Са поштовањем Вас молим да озбиљно размотрите такву посету од суштинског значаја и да Ваша Администрација покуша да продуби везе између Вашингтона и Београда», наводи се у писму америчког конгресмена Теда Поа.

Танјуг

Тагови: ; ;