Финска нема доказа да се извор сметњи за рад џи-пи-ес система налазио у Русији

Финска није изнела никакве доказе да се извор сметњи за рад глобалног сателитског навигационог система (џи-пи-ес) налазио у Русији, саопштила је руска амбасада у тој земљи, након што је руски амбасадор отишао у тамошњи спољнополитички ресор на консултације.

Финска нема доказа да се извор сметњи за рад џи-пи-ес система налазио у Русији

Руски амбасадор је током сусрета са финским званичницима објаснио да је за Русију безбедност летова подједнако важна као и за Финску.

„Истовремено, нагласио је и да Русија није добила никакве доказе да се извор сметњи налазио у Русији и додао да је за темељну истрагу потребан дијалог на стручном нивоу, као и сарадња адекватних служби“, наглашава амбасада.

Финска је, додаје се, сагласна да је неопходно појачати размену информација између двеју земаља, што ће омогућити да се оперативније реагује на било какве случајеве у будућности, наводи Амбасада.

Подсетимо, амбасадору Русије у Хелсинкију Павлу Кузњецову изражена је забринутост због нарушавања рада глобалног сателитског навигационог система (џи-пи-ес) и претњу безбедности за летелице, саопштило је раније Министарство спољних послова Финске.

Коментари: