Харадинај од аустријског канцелара тражи да Европски савет одлучи о визној либерализацији

Премијер привремених институција у Приштини, Рамуш Харадинај, затражио је од аустријског канцелара Себастијана Курца, да се питање визне либерализације за Косово стави на дневни ред Савета ЕУ.

Харадинај од аустријског канцелара тражи да Европски савет одлучи о визној либерализацији

Харадинај, који борави у Бечу на радном доручку, на који је Курц позвао све премијере држава Западног Балкана и Косова, написао је на свом Фејсбуку да је аустријском канцелару предочио да је „Косово једина земља чији грађани не могу слободно да се крећу“.

„Нагласио сам да је Косово посвећено јачању регионалне сарадње и спремности да преузме своје обавезе, али да би то требало да буде реципрочно. Обавестио сам јој колеге да је земља постигла напредак у спровођењу Споразума о стабилизацији и придружању и ЕРА 1 и сада очекујемо покретање ЕРА 2 „, написао Харадинај и додао да је Косово испунило све услове за добијање вицне либерализације.

Зато је, навео је, од канцелара Курца затражио да либерализација визног режима буде стављена на дневни ред ЕУ.

„Поред нашег права на слободу кретања, либерализација визног режима за Косово значи више партнерстава, више тржишних могућности за размену земаља ЕУ и региона“, закључио је Харадинај.

Коха диторе пренела је раније данас да је група земаља чланица ЕУ изразила „велики скептицизам“ у погледу одобрења визне либерализације за Косова, а да су тај захтев у потпуности подржале само Мађарска и Бугарска.

То је објављено у извештају косовског министарства спољних послова у који је Коха имала увид.

Извештај је сачињен након састанка са представницима 17 држава чланица ЕУ.

Харадинај је прошле седмице у разговору са студентима Филозофског факултета у Приштини признао да се сматра одговорним због тога што Косово није добило визну либерализацију.

Његова влада је, наиме, тврдила да ће Косово добити визну либерализацију до краја ове године.

Коментари: