Спектакл у Сава центру: „Пјатницки“ и „Александров“ у част јубилеја Руског дома

Руси су нам увек помагали када је било најтеже, а онда када нису били у прилици да помогну, никада нису одмагали“, рекао је патријарх Иринеј на почетку свечаног концерта у Сава центру организованог поводом обележавања јубилеја – 85 година Руског дома у Србији

85. годишњица „Руског дома“ у Београду . Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ (Фото : Лола Ђорђевић)

Велика сала Сава центра била је тесна да прими све оне који су вечерас присуствовали овом  спектакуларном концерту.

У поздравном говору амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин је истакао да је данашњу свечаност улепшала и вест којаје данас стигла из Дубајија-победа Србије у Генералној скупштини Интерпола.

„Дозволите да се захвалим на честиткама председнику Србије Александру Вучићу, двојици патријарха, министрима, укључујући и министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова. ’Руски дом‘ много значи и за нас, и за Србију. Године 1933. руски емигранти, који су бежали од револуције и грађанског рата, остварили су свој сан. Уз подршку краља Александра Првог сазидан је ’Руски дом‘ у овом граду, у земљи која им је постала други дом“, рекао је амбасадор.

Руски амбасадор Александар Чепурин(Фото : Лола Ђорђевић)

„Данас у свету има око стотине представништава ’Россотрудничества‘: и у Паризу, и у Риму, и у Бечу, и у Пекингу. Недавно је Владимир Путин утемељио ’Руски дом‘ и православну цркву у Сингапуру. Ипак, ’Руски дом‘ у Београду је најстарији, први међу свима. Број један“, додао је Чепурин.

Он је напоменуо да је историја „Руског дома“ историја успеха. Залог тог успеха су заједнички историјски, културни и духовни корени, а данас су они чвршћи него икада.

„Као пример из нашег времена може да служи историја Ансамбла ’Александров‘. Захвални смо Србији и Србима на срдачној пажњи и подршци које су пружене Ансамблу после авионске несреће пре две године. Вечерас ће Ансамбл ’Александров‘ својим наступом поново обрадовати гостопримљиву београдску публику. Наш празник је, стигао је и други чувени и сјајни руски састав – хор ’Пјатницки‘. То је поклон ’Руског дома‘ Београду“, рекао је Чепурин.

85. годишњица „Руског дома“ у Београду . Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ (Фото : Лола Ђорђевић)

А управо су Државни академски руски народни хор „Пјатницки“ и Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров“, вечерас загрејали дланове публике.

Амбасадор Чепурин је  током свог обраћања напоменуо да Руски дом постоји у Србији, али да Српски дом још увек не постоји у Русији, и изразио наду да ће се то у будућности променити.

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Премијерка Србије Ана Брнабић је прихватила сугестију амбасадора Чепурина и најавила да ће се радити на отварању српског културног центра у Русији,

Помињући нераскидиве културолошке везе између двеју земаља, пре свега изражене у језику и вери, премијерка Брнабић је навела да је много пута у историји Русија помогла Србији, али да се у години кад обележавамо век од окончања Првог светског рата, посебно мора поменути помоћ коју је цар Николај пружио Србији, због чега је она вечно захвална.

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Након уводних речи званица, Велика сала Сава центра се моглча слободно назвати местомспектакла. Очаравајуће вокалне способности  чланова „Пјатницког“  и „Александова“ изазивали су салве аплауза.

Државни академски руски народни хор „Митрофан Пјатницки“ један је од најпознатијих руских уметничких састава, који на свом репертоару има народне песме и игре и сматра се ризницом руске уметности и традиције.

Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров“ (Фото : Лола Ђорђевић)

Ансамбл „Александров“ наступио је пред београдском публиком пролетос, испред Храма Светог Саве, а раније су више пута наступили у Сава центру.

На концерту је наступио и руски певач и композитор, песник, глумац и продуцент, заслужни уметник Русије Денис Мајданов, а програм су водили Иван Босиљчић и Бојана Милићевић. Концерт је организован уз подршку Федералне агенције „Россотрудничество“, Министарства културе Русије и Амбасаде Русије у Србији.

85. годишњица „Руског дома“ у Београду (Фото : Лола Ђорђевић)

Поводом јубилеја Руском дому, честитке су  упутили руски министар спољних послова Сергеј Лавров, председница Савета федерације, Горњег дома руског парламента, Валентина Матвијенко и руски патријарх Кирил.

Лола Ђорђевић