Трамп: Могуће да је саудијски наследни принц знао за убиство новинара

Председник САД Доналд Трамп изјавио је у уторак да је могуће да је наследни принц Саудијске Арабије Мухамед бин Салман знао за убиство новинара Џамала Хашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Трамп: Могуће да је саудијски наследни принц знао за убиство новинара

„Наше обавештајне службе ће наставити да анализирају све информације, али сасвим је могуће да је наследни принц био упознат с тим трагичним догађајем. Можда је знао, а можда није“, навео је Трамп, наглашавајући да је „злочин против Џамала Хашогија ужасан“, те да га Америка на одобрава.

Према његовим речима, САД „можда никада неће сазнати чињенице о убиству Џамала Хашогија“.

„У сваком случају, одржавамо односе са Саудијском Арабијом. Она је била наш велики савезник у нашој веома важној борби против Ирана. САД намеравају да остану поуздани партнер Саудијске Арабије ради заштите интереса наше земље, Израела и свих наших партнера у региону“, навео је Трамп у саопштењу, додајући да би одустајање од уговора САД и Саудијске Арабије донело корист само Русији и Кини.

Корист за Русију и Кину

„Ако будемо непромишљено обуставили те уговоре, Русија и Кина ће добити огромну корист и с радошћу ће узети све те новостечене послове. То ће бити предиван поклон за њих директно од Сједињених Држава“, истакао је амерички председник.

Трамп је подсетио да су САД увеле санкције против 17 саудијских држављана који су под сумњом да су умешани у убиство, као и да краљ Саудијске Арабије Салман и наследни принц негирају да су знали за убиство.

„Представници Саудијске Арабије кажу да је Џамал Хашоги био непријатељ државе и члан ’Муслиманске браће‘, али моја одлука (о настављању сарадње са Саудијском Арабијом) ни на који начин није заснована на томе, то је неприхватљив и ужасан злочин“, навео је Трамп.

Такође, амерички председник је рекао да ће одобрити мере Конгреса САД против Саудијске Арабије, само уколико оне буду доприносиле америчкој националној безбедности.

Хашоги, који је писао коментаре за амерички „Вашингтон пост“ и од 2017. године живео у САД, нестао је у Турској 2. октобра, пошто је ушао у здање Генералног конзулата Саудијске Арабије у Истанбулу. Државни медији Саудијске Арабије су 20. октобра објавили саопштење генералног тужиоца земље да је Хашоги убијен након свађе са сарадницима конзулата. Тужилаштво Истанбула је саопштило да је Хашоги убијен с предумишљајем. Његово тело је било раскомадано, након што је задављен у дипломатском представништву.

У Саудијској Арабији је због могуће умешаности у злочин ухапшен 21 човек. Петорици ухапшених прети смртна казна.

Спутњик

посты:

Коментари: