Реакција на кривичне пријаве Црногорског покрета: Наставићемо да се позивамо на речи Његоша

Историчари Чедомир Антић и Александар Раковић реаговали су данас на кривичне пријаве које је против њих поднео Црногорски покрет, називајући тај корак „ловом на Србе“.

Реакција на кривичне пријаве Црногорског покрета: Наставићемо да се позивамо на речи Његоша
фото: ИН4С

У заједничком саопштењу, Антић и Раковић кажу да најављене тужбе виде као закаснели корак државног терора режима Мила Ђукановића и Душка Марковића „који све више личи на Независну Државу Хрватску у повоју“.

„Реч је о лову на људе који говоре истину. Наша обавеза, као професионалних историчара, је да говоримо истину о прошлости Црне Горе али и о садашњости Црне Горе. Црногорски режим хоће да нам, поред ускраћивања слободе кретања, ускрати слободу говора и мишљења“, навели су у заједничком саопштењу Антић и Раковић.

Они су навели да је Црногорски покрет фантомска организација која тумачи поруке и цитате историјских личности и владара Црне Горе из 19. и 20. века као расну и верску мржњу и позив на рушење уставног поретка, што су обичне „бесмислице“.

„С тим у вези ћемо наставити да се позивамо на речи владара Црне Горе из династије Петровић Његош и других историјских личности посебно из Црне Горе из времена када је била национална држава српског народа. Црна Гора из времена династије Петровић Његош и Црна Гора режима Мила Ђукановића немају ништа заједничко једна с другом. Реч је о две државне творевине које се, стицајем парадоксалних околности, исто зову“, додали су они.

Двојица историчара су подсетила да им је полиција забранила улазак у Црну Гору али да нису смели да им издају решење за тако нешто.

„Позивамо прогонитеље из Црногорског покрета да нам, заједно са њиховим диктаторским режимом, омогуће да дођемо у Подгорицу и бацимо у прашину њихову оптужницу и читав режимски суд који затвара малолетнике и студенткиње из Београда а толерише највеће криминалне организације на континенту. Док њихова државица показује страх од нас, све наведено представља само лицемерни игроказ у који ни они сами не верују“, додали су Антић и Раковић.

Коментари: