Сеул добио изузеће за санкције Пјонгјангу

Савет безбедности УН одобрио је Сеулу изузетак за одређене санкције против Северне Кореје у склопу пројекта повезивања железница Северне и Јужне Кореје, саопштила је агенција Јонхап позивајући се на дипломатске кругове.

Агенција наводи да је Јужна Кореја затражила могућност испоруке у земљу горива и других материјала који ће бити потребни за процењивање стање корејских железница на месту њиховог спајања. Изузетак је у петак одобрио одбор Савета безбедности, саопштио је извор агенције.

Нормализација односа

Власти Северне и Јужне Кореје договориле су се да крајем новембра — почетком децембра одрже церемонију почетка радова на повезивању и модернизацији својих пруга. Планирано је да крајем октобра почну радови на процени стања пруга у западном делу, а почетком новембра у источном делу пограничних подручја.

Лидери двеју Кореје, Ким Џонг Ун и Мун Џае Јин, након самита одржаног 18—20. септембра потписали су заједничку изјаву о намери да наставе напоре за уклањање нуклеарног оружја и опасности од рата са полуострва. Конкретне мере за избегавање сукоба и одржавања безбедности наведене су у споразуму који су потписали министри одбране.

Спутњик