Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је да европски пут Србије није и не може бити препрека блиским и братским односима са Русијом и да се Србија није и неће ни у будућности прикључити санкцијама против Русије.

Ивица Дачић» (Фото : Лола Ђорђевић)

На отварању изложбе докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» у Архиву Југославије, поводом обележавања 180 година дипломатских односа Србије и Русије, Дачић је рекао да је Србија истински захвална Русији на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије и њеним позицијама по питању Косова.

«Желео бих да још једном захвалим Русији на чврстој и доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету Републике Србије и нашој политици по питању Косова и Метохије, у условима када се суочавамо са покушајима тзв. Косова за међународна признања и чланство у међународним организацијама резервисаним за државе; аспирацијама за стварање тзв. Војске Косова; ‘трговинским ратом’, и најновијим упадом РОСУ у северни део Косовске Митровице, када су сви аргументи на нашој страни, а ми испунили преузете обавезе», рекао је Дачић.

изложба докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» (Фото : Лола Ђорђевић)

Дачић је истакао » доследну подршку» Русије на заседању Генералне скупштине Интерпола у Дубаију, где је Србија «постигла велики успех, одбацивањем захтева Приштине за пријем у чланство».

«Делимо са Руском Федерацијом становиште да се искључиво путем дијалога, уз поштовање међународног права, може доћи до прихватљивих и трајних решења свих проблема», рекао је Дачић.

Дачић је истакао и то да је Русија један од стратешких економских партнера Србије.Он је нагласио да је за Србију изузетно значајно што руска страна сматра приоритетном руту гасовода «Турски ток» која би пролазила кроз Србију, чиме би се обезбедило стабилно снабдевање гасом, а такође и Србију ставило упозицију уземље транзита руског гаса.

Шеф српске диполоматије је подсетио и на знатан раст војно-техничке сарадње између две земље чиме је омогућена модернизација наших оружаних снага.

Амбасадор Чепурин (Фото : Лола Ђорђевић)

Амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Чепурин је подсетио на то корени диипломатских односе и веза две земље потичу из далеке прошлости, још из Средњег века када је руски конзул Герасим Вашченко  постао први стални дипломатскипредставник Русије у Београду.

„22 фебруара ове године у Београду је одржана централна прослава  овог јубилеја. >Тада је господин Ивица Дачић примио из руку министра  иностраних послова Сергеја Лаврова Орден Пријатељства, што је прославу учинило још емотивнијом„ истакао је амбасадор Чепурин.

изложба докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» (Фото : Лола Ђорђевић)

Амбасадор Чепурин се организаторима изложбе – Архиву Југославије и Архиву Србије, захвалио на више од 300 изложених докумената и фотографија.

«Посетиоци ће моћи да виде колико су испреплетене судбине Русије и Србије. Поштујемо сећање на претходнике. То је наша дужност, али и задовољство», изјавио је Чепурин.

Изложби докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» у Архиву Југославије су присуствовали амбасадор Белорусије, чланови дипломатског кора, представници Војске Србије као и многе личности из културног и јавног живота Србије.

изложба докумената «Србија-Русија, Југославија-СССР» (Фото : Лола Ђорђевић)

 

Тагови: ; ; ; ;