Заслужни држављанин Црне Горе заташкавао Кашогијево убиство

Други тим који је стигао у Истанбул да би помогао у прикривању доказа о убиству саудијског новинара Џамала Кашогија послао је Мохамед Дахлан, црногорски држављанин и блиски пријатељ председника државе и шефа ДПС-а Мила Ђукановића.

Како преноси „Дан“, вест о Дахлановој улози у овој акцији објавио је 18. новембра турски лист „Јени Сафак“.

Дахлан, који се описује као главни човек престолонаследника Уједињених Арапских Емирата Мохамеда бин Заједа за специјалне операције у региону, имао је конкретну улогу у акцији заташкавања убиства Кашогија, пренио је турски лист, позивајући се на поуздане изворе из служби безбедности.

Саудијски новинар Џамал Кашоги, критичар режима у тој краљевини, убијен је и раскомадан 2. октобра у конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, што је изазвало жестоке осуде бројних лидера широм света, позиве на истрагу и захтеве да одговорни буду адекватно кажњени.

Турски лист тврди да је Дахлан, контроверзни палестински бизнисмен, одиграо активну улогу у састављању „прикривеног тима од четворице људи задуженог за брисање свих трагова бруталног убиства“, што је том листу потврдио извор из службе безбједности, под условом да остане анониман.

У фокус овдашње јавности Дахлан је доспио на јесен 2014. године, када је објелодањено да је он стварни власник фирме са којом је Влада Црне Горе склопила уговор о закупу Краљичине плаже ради инвестиције од 200 милиона. Тадашњи премијер Мило Ђукановић рекао је крајем 2014. године на конференцији за медије да је Дахлан његов пријатељ.

„Дан“ је објавио одлуку о пријему Дахлана у црногорско држављанство, коју је 2010.године потписао тадашњи министар унутрашњих послова Иван Брајовић, који је сада председник парламента.

За Дахлана је гарантовао управо Ђукановић, који је у предлогу МУП-у да тај Палестинац добије црногорско држављанство написао да је он најважнији промотер наших интереса на Блиском истоку. Ђукановић је за Дахлана у званичном предлогу навео и даје он један од најугледнијих људи на Блиском истоку и да му „без сумње треба изаћи у сусрет и њему и његовој породици додијелити црногорско држављанство“.