Председник Украјине Петро Порошенко је на свом налогу на Твитеру позвао на пооштравање међународних санкција против Русије након инцидента у Керчком мореузу, провоциран акцијама украјинске морнарице.

Председник Украјине Петар Порошенко (фото: Лола Ђорђевић)

„Неиспровоцирана употреба оружја против украјинских бродова од стране Русије, притварање наших морнара не може и неће остати без адекватног одговора. Морамо се супротставити руској агресији, укључујући значајно пооштравање санкција“, написао је Порошенко на енглеском.

Порошенко је такође захвалио државама које су одбиле да усвоје руски предлог дневног реда и убаце расправу о ситуацији у Керчком мореузу на заседање Савета безбедности УН. Подсећамо, седам чланова СБ гласало је против, четири члана гласало је за, а исто толико било је уздржано.

У недељу су три брода украјинске ратне морнарице, „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су у ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати изводили опасне маневре, не реагујући на легалне захтеве руских ратних бродова и чамаца који су их пратили да се одмах зауставе.

Тагови: ; ;