Немачка и Француска сматрају да није неопходно пооштрити санкције против Русије због инцидента у Керчком пролазу, пише немачки лист Велт.

Како се наводи, на тајном састанку европских дипломата у Бриселу, обе земље су говориле о потреби развијања мера за изградњу поверења, и да међу тим мерама не може никако бити пооштавање сакнција.

Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) саопштила је да су јуче бродови украјинске морнарице „Бердјанск“, „Никопољ“ и „Јани Капу“, нарушавајући чланове 19 и 21 Конвенције УН о морском праву, пресекли државну границу Русије. Бродови су ушли у привремено затворене воде Русије и неколико сати правили опасне маневре, не одговарајући на захтеве руских бродова који су их пратили.

Донета је одлука да се употреби оружје. Сва три брода су задржана око 20 километара од руске обале и 50 километара југозападно од уобичајеног пролаза бродова кроз Керчки мореуз испод Кримског моста.

У инциденту су лакше повређена три украјинска војника. Њима је указана медицинска помоћ и они су ван животне опасности.

Русија је покренула кривични поступак због повреде државне границе и затражила хитно заседање Савета безбедности УН о стању у Азовском мору.

Тагови: ; ; ; ; ; ;