Русима између 16 и 60 година забрањен улазак у Украјину

Украјински председник Петро Порошенко објавио је на „Твитеру“ да је забрана уласка Русима старости између 16 и 60 година уведена да би се Руси спречили да формирају „приватне војске“ за борбе на украјинској територији.

Русима између 16 и 60 година забрањен улазак у Украјину

Одлуку о забрани саопштио је и шеф украјинске пограничне службе Петро Цигикал.

„Данас је ограничен улазак странцима, пре свега грађаним Руске Федерације, мушкарцима старости од 16 до 60 година“, рекао је Цигикал, наводи Ројтерс.

Додаје да ће изузетак бити улазак у Украјину у случају сахрана, преноси украјински канал 24.

Истиче да су на контролним пунктовима појачане мере контроле.

Високи званичник украјинске службе државне безбедности (СБУ) Ихор Хусков поручио је да Украјина разматра могућност да одговори „истоветним акцијама“ након што Русија у недељу отворила ватру на три украјинска војна брода.

Истовремено, руски званичници наводе да према Украјинцима неће предузимати сличне мере, преноси Ројтерс писање РИА Новости.

Три команданта украјинских војних бродова, који су ухапшени у недељу у близини Крима, пребачени у Москву ради испитивања, рекла је руска омбудсманка Људмила Лубина.

Ови команданти су предводили три брода са 24 морнара украјинске морнарице на које је руска погранична стража отворила ватру у недељу у Керчком заливу, јер су неовлашћено ушли у руске територијалне воде, и потом бродове запленила, а чланове посада ухапсила.

Док су тројица команданата пребачени у Москву, остали чланови посаде – њих 21 – налазе се и даље у притвору на Криму, преноси Тас.

Кримски суд је, раније ове недеље, донео одлуку да украјински морнари остану у притвору два месеца, док се истрага на заврши.

РТС, ТАНЈУГ, РОЈТЕРС

Коментари: