Француска разматра увођење ванредног стања

Током најгорих протеста који су погодили Француску годинама уназад, повређене су 133 особе, а ухапшено је њих 412, саопштила је данас полиција у тој земљи.

Француски председник Емануел Макрон одржао је ванредни састанак са премијером и министром унутрашњих послова и обећао да ће они који су учествовали у ширењу насиља и наношењу штете осговарати, преноси АП.

Протест против подизања цена пореза и горива претворио се у хаос у уботу у француској престоници.

Група маскираних младих људи, од којих су неки имали метал.

Активисти у жутим прслуцима спаљивали су аутомобиле, разбијали прозоре, пљачкали продавнице, бацали камење на полицију и цртали графите по Тријумфалног капији.

Полиција је одговорила сузавцем и воденим топовима, затварајући десетине улица и метро станица.

Агенција наводи да је међу повређенима било 23 полицајца.

Ројтерс је претходно пренео изјаву портпарола француске владе Бенжамина Гривоа који је казао да Француска разматра да уведе ванредно стање да би се спречило понављање једног од највећих нереда у последњих више од 10 година.

Француска влада позива мирољубиве демонстранте да дођу за преговарачки сто, додао је портпарол, пренео је Ројтерс.

Група маскираних младих људи, од којих су неки имали металне шипке, направила је у суботу неред на улицама Париза, палећи на десетине аутомобила и барикада.

„Морамо да размотримо мере које ће се предузети да се ови инциденти не понове“, рекао је Гриво радију Европа 1.
Упитан да ли ће се увести ванредно стање, Гриво је рекао да ће председник, премијер и министар унутрашњих послова размотрити све опције на састанку који ће бити одржан данас.

У Паризу су у суботу, трећег викенда заредом, избили сукоби демонстраната и полиције током протеста „жутих прслука“ због повећања такси на гориво.
Поједини демонстранти напали су полицајце у ретко кад виђеном насиљу у центру Париза, навела је британска агенција.

Коментари: