Мајдански дежаву: „Жути-прслуци“ увелико говоре о новој влади

У најбољој традицији обојених револуција масовни протести у Француској могу довести до промене власти о чему увелико говоре представници „жутих прслука“.

Мајдански дежаву: "Жути-прслуци" увелико говоре о новој влади

„Захтевамо оставку садашње владе“, рекао је Кристоф Шаленсон у емисији „Ероп 1“. Он сматра да место премијера треба да преузме доскорашњи начелник генералштаба Пјер де Виље. „Он има неопходан ауторитет и неопходно је да постане шеф нове владе“.

Вреди напоменути да је Де Виље раније имао сукоб са француским председником Емануелом Макроном након што је вођа земље намеравао смањити војну потрошњу. Он је поднео оставку 2017. године, провео је три године као шеф Генералштаба. А Кристоф Шаленсон сматра да је оставка Де Виљеа „прва озбиљна криза председништва Макрон-а“.

Подсетимо да  Француску  неколико седмица потресају масовни протести и нереди. Званично, „жути прслуци“ се противе одлуци власти да подигну цене горива почетком наредне године. Последња велика акција се догодила прошле суботе, која је покривала целу земљу и била је обележена нередима и сукобима са полицијом.

Коментари: