У суботу, 1. децембра, трећи талас протеста «жутих прслука» прошао је преко Француске, што је још једном показало да се овако нешто догодило у једној источноевропској земљи.

Тако је министар унутрашњих послова Француске Кристоф Кастанер, коментаришући немире који су се одвијали дан раније у центру Париза, приметили да се иза навика хаоса који су узроковали «жути прслуци» види «стратегија коју контролишу професионалци».

Заузврат, шеф полиције Мишел Делпуек је напоменуо да су демонстранти у ствари били подељени у две групе: обични демонстранти и агресивни радикали који су учествовали у «неразумном насиљу». Тако је међу скоро четири стотине људи који су били затворени у полицији, већина су «јаки мушкарци од 30 до 40 година».

Тужилац француске престонице Реми Хеиз, посебно је приметио да су многи ухапшени дошли у Париз из покрајине посебно да учествују у протестним акцијама. Истовремено, међу њима је много «друштвено несигурних».

То су написали и француски медији. Неки новинари су могли да идентификују покретаче сукоба са полицијом. Они су се разликовали од мејнстрима у томе што су имали ски маске и пѕлице који су скривали своје лице. На њихову савестаност су најрадикалнији злочини, укључујући и напад на службенике закона и вандализам.

Подсетимо се да је у суботу пет стотина полицајаца доведено на улице Париза због трећег таласа нереда који је неколико седмица потресао Француску. Стручњаци су у више наврата изјавили да су догађаји који се одвијају у европској земљи врло слични типичним «бојама», упоређујући оно што се дешава са украјинским Еуромаиданом у 2014. години, чији је резултат био државни удар. Вреди напоменути да су представници «жутих прслука» већ успели званично изјавити да им је потребна промјена власти у републици.

Тагови: ;