Председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је, поводом најава да ће БиХ добити понуду за Акциони план за чланство у НАТО, да неће подржати ништа што се тиче те војне алијансе и да ће се придржавати резолуције Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

Милорад Додик (Фото : Лола Ђорђевић)

Додик је то рекао поводом најаве да ће НАТО одобрити годишњи национални програм за БиХ, што практично значи активацију Акционог плана за чланство те земље у НАТО (МАП), подсећа «Дневни аваз».

«Ја ћу се придржавати резолуције парламента Републике Српске о војној неутралности. Све изван тога, с моје стране, неће бити подржано», рекао је Додик на конференцији за новинаре у источном Сарајеву.

Подсетио је и да је Република Српска пре десетак година разговарала о прикључењу НАТО-у, али је оценио да је данас ситуација на геополитичком плану другачија.

«НАТО је озбиљна организација, а као и сва међународна политика у БиХ овде, била је, нажалост, по систему »ако прође, прође». Ми смо јасно исказали свој став око НАТО-а кроз политички консензус свих партија у РС. Ја немам друге политике осим политике Народне скупштине и владајуће структуре у РС», нагласио је Додик.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенбер изјавио је раније да очекује да министри иностраних послова Североатлантског савеза на министарском састанку у среду одобре БиХ да пошаље први годишњи програм за почетак примене Акционог плана за чланство у НАТО-у.

«Морамо сачекати и видети да ли ће власти БиХ искористити прилику. БиХ већ има МАП, сада само показујемо да смо спремни да прихватимо њихов годишњи програм, а они ће донети одлуку да ли ће то урадити», изјавио је Столтенберг.

Тагови: ; ; ;