Званичници ЕУ затражили су од интернет компанија попут «Гугла», «Фејсбука» и «Твитера» да месечно подносе извештаје о напретку кампање избацивања «лажних вести» са њихових платформи, а уочи избора у Европском парламенту наредне године.

Представници извршне комисије ЕУ представили су мере које су део акционог плана за сузбијање дезинформација, до гласања у Европском парламенту наредног пролећа, преноси АП.

Наведене компаније мораће да подносе извештаје од јануара до маја, када ће се одржати избори за ЕП, односно када ће бити изабрано 705 посланика те институције.

Комисија је на данашњем састанку издвојила Русију коју је означила као «извор ширења лажних вести» у Европи.

Како се наводи, многе земље чланице ЕУ су већ предузеле мере за борбу против дезинформација, али, како је рекао потпредседник Комисије Андрус Ансип, потребан је заједнички рад и координација.

Неке од предвиђених мера подразумевају «брзи алармни систем», већи буџет, нове алатке за анализу података и ангажовање већег броја експерата.

Компаније Гугл, Фејсбук, Твитер и Мозила су потписале сагласност код ЕУ за борбу против дезинформација, а према најновијем захтеву комисије, оне ће морати да је обавештавају како спроводе обавезе прописане кодом.

До сада Гугл је појачао контролу захтева за објављивање политичких реклама, на основу које може да захтева информације ко их плаћа, а то исто учинио је Фејсбук у Великој Британији.

Танјуг

Тагови: ;