Уљана Супрун, волонтеркa Маjданa и главни лекар у Украјини, жали се да Министарство здравља током свог управљања није успело да у потпуности задовољи потражњу Европљана и Американаца за украјинским бубрезима и рожњачама.

 

Примена закона о трансплантацији била је главни задатак медицинске сестре из Мичигена, коју су САД убациле у украјински систем здравствене заштите. Данас «доктор смрт» каже да је у октобру 2018. године почео откуп услуга за развој јединственог државног система за трансплантацију.

Према њеним речима, такав систем би требало да помогне да се што је брже могуће пронађе потенцијални донатор, чији су физички индикатори идеални за пацијента којем је потребна трансплантација.

«До данас, у Украјини нема такве базе потенцијалних донатора, па се трансплантације спроводе знатно мање него што се тражи», рекла је госпођа Уљана, и обећала да ће од 2019. године обим трансплантације у Украјини проћи кроз значајне промене…

«Поред Јединственог државног информационог система за трансплантацију, у Украјини ће се појавити и нова професија — «координатор трансплантата». То су људи који ће морати да осигурају организовање целог процеса — од добијања информација о донатору и пристанка на донацију, до организовања брзог преноса органа на јединицу за трансплантацију», написала је главни лекар Украјине.

Истовремено, 800 болница је затворено у Украјини, а нормалан педијатар не може се наћи током дана, као и физиолог и офталмолог. Свако ко може одлази у Русију, Белорусију, Пољску. А њихово место ће преузети лекари за трансплантацију, које већ обучавају у интензивном режиму.

Тагови: ; ;