Украјински председник Петро Порошенко је више пута позвао земље НАТО-а да пошаљу своју флоту у Црно и Азовско море, оптужујући Русију за «агресију», али Сједињене Америчке Државе јасно разумеју да не треба журити у одлучујућим одлукама, за који би морале много да плате.

Одговарајућу изјаву дао је амерички дипломата и бивши амбасадор САД-а у Кијеву Стивен Пајфер, а преносе украјински медији.

Пајфер је говорио против слања америчке флоте у Азовско море, верујући да би такав потез нужно подразумевао сукоб између Русије и Северноатлантског савеза, а они би имали лошију позицију, с обзиром на повољнији географски положај Руске Федерације.

Штавише, он наглашава да не треба заборавити елементарне споразуме између Москве и Кијева, према којима се страни бродови не могу налазити у подручју Азовског мора без сагласности обе земље.

Претходно је ратну политику Кијева критиковао бивши немачки министар иностраних послова Зигмар Габриел, рекавши да Украјина покушава да увуче Немачку у оружани сукоб са Русијом.

Тагови: ; ; ; ; ; ;