Министар иностраних послова Косова Беџет Пацоли изјавио је да «лично не види шансе за политичко решење» косовског питања и да верује у «економско решење за које обе стране имају интереса».

AFP PHOTO / ARMEND NIMANI

 

«Шта би то било? То говорим још од 2007, да север Косова треба да буде велика привредна зона где ће део територије припадати Србији, а део Косову, а да том привредном зоном управља неко трећи. Ту видим решење. Али можда је за такве идеје још прерано», рекао је он у интервјуу за Дојче веле.

Пацоли сматра да Приштина не треба да повуче одлуку о увођењу царина за робу из Србије и Босне и Херцеговине упркос томе што их осуђују САД, Немачка и друге западне земље.

«Морамо да им покажемо да и Косово има свој понос. Десет година смо држава. Не можемо да дозволимо да се даље гази оно што смо до сада постигли», рекао је он.

Он каже да је Косово спремно да повуче царине само ако се спроведу «сви потписани споразуми» и ако између Косова и Србије постоји «стопроцентни реципроцитет».

Коментаришући недавну посету европског комесара Јоханеса Хана који је рекао да визна либерализација за Косово мора да чека барем до 2020. године, Пацоли је констатовао да се «Европа не понаша коректно».

Тагови: ;