Британски шпијун открио шта је МИ6 радила током рата у Босни

Алекс Јангер тврди да је свако вече морао да пије сумњив домаћи алкохол.

Британски шпијун открио шта је МИ6 радила током рата у Босни

Шеф британске обавештајне службе МИ6, Алекс Јангер, одржао је говор на свом некадашњем универзитету, где је рекао да је један од његових првих послова био „да се инфилтрира у организацију која је имала геноцидне намере у западном Балкану, средином деведесетих“.

Јангер није открио име те огранизације, али му је британска влада тражила да о њој прикупи информације.

– Балкански задатак ме је одвео на места која никад нисам замишљао да ћу да посетим, често сам путовао под лажним индетитетом. То је укључивало да сам многих вечери пио сумњив домаћи алкохол, док сам склапао намере свих зараћених страна тог конфликта и покушавао да створим тајне везе које су биле неопходне како би дошао до информација које су нашој земљи биле потребне – испричао је Јангер на универзитету Сејнт Ендрус у Шкотској.

– Моје велико задовољство је то што знам да је мој рад, као и рад других, помогао да се утаба пут за хапшења и кривично гоњење ратних злочинаца одговорних за убиства и нестанак хиљаде људи – додао је он.

Верује се да је Јангер мислио пре свега на паравојне српске јединице у Босни, специфично на „Шкорпионе“.

После рата у Босни, МИ6 је био укључен у потрагу за Радованом Караџићем и Ратком Младићем, који су евентуално и ухапшени и испоручени Хагу, а затим и осуђени за ратне злочине. Ова британска обавештајна служба је наводно такође учествовала у хватању Анта Готовине.

Јангеру је ово први пут да у јавности говори о свом учешћу у балканском конфилкту. Он се служби МИ6 придружио 1991. године, а деловао је на подручју Европе и Блиског истика. Постао је шеф службе 2014. године.

(Espreso.rs / Balkaninsight.com)

Коментари: