Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је Србија забринута да би Албанија могла да искористи позицију председавајућег ОЕБС-а током 2020. године за промоцију независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада те организације.

Ивица Дачић (Фото: Лола Ђорђевић)

Дачић учествује на 25. министарском савету ОЕБС-а који се одржава у Милану. Он се осврнуо на јучерашњу одлуку о председавању Албаније ОЕБС-у током 2020. године.

Није тајна, како каже, да су позиције Србије и Албаније у вези са питањем једнострано проглашене независности Косова дијаметрално супротне.

„Србија је због тога, а имајући у виду раније поступке Албаније управо у овој цењеној Организацији, изразила забринутост да би Албанија могла да искористи позицију председавајућег за промоцију једнострано проглашене независности Косова и укључивање њихових представника у неформалне сегменте рада ОЕБС-а“, истакао је Дачић.

Како је казао, након више разговора и размене писама са министром спољних послова Албаније Дитмиром Бушатијем добио је чврста уверавања и гаранције да ће албанска страна поштовати основне принципе ОЕБС-а, пренео је Танјуг.

„Очекујемо да ће Албанија своје председавање ОЕБС-у спроводити у потпуности у складу са нормама, принципима и преузетим обавезама ОЕБС-а“, рекао је он.

Тагови: ; ; ;