Обећао сам да ће број земаља које су признале Косово ускоро пасти испод 100, а онда и испод половине броја чланица УН којих има 193, каже за «Блиц» министар спољних послова Ивица Дачић.

Ивица Дачић (Фото : Лола Ђорђевић)

Он објашњава да су приштинске власти у озбиљним проблемима, јер је за њих гласало само 76 земаља за пријем у Интерпол од чега две нису чланице УН: Курасао и Сен Мартин.

«Значи само 74 чланице, а кажу да их је признало 116. Први пут је постало јасно видљиво да су све то биле лажи. До сада су говорили да ја све што причам око повлачења признања лажем, а сада то истичу као велики проблем. Па какав је проблем ако су све то биле моје лажи», упитао је Дачић.

Како је рекао, Приштина спочитава Београду да то што «водимо кампању повлацења признавања и угрозавамо дијалог и иритирамо Приштину, а откад је почео Бриселски дијалог 2012. године 26 дрзава је признало Косово».

«Па како то тада није угрожавало дијалог и иритирало Србију», рекао је министар.

Српски шеф дипломатије каже и да на свакој седници Савета безбедности УН Америка, Велика Британија и Француска позивају све земље да признају независност Косова.

«Па што је онда проблем што мала Србија позива све земље да не принају Косово или да повуку признање», упитао је он.

Дачих је недавно потврдио да су Соломонска Острва 11. држава која је повукла признање самопроглашене независности Косова и додао да Приштина нема основу да га демантује.

До сада су признање повукли Унија Комора, Гренада, Доминиканска Република, Суринам, Либерија, Сао Тома и Принципе, Гвинеја Бисао, Бурунди, Папуа Нова Гвинеја, Лесото и Соломонска Острва, подсећа се у тексту, преноси Танјуг.

 

Тагови: ; ; ; ;