Привремене институције самоуправе у Приштини и делегација Албаније данас напустиле редован састанак Заједничког ЦЕФТА комитета у Приштини.

Упркос бројним тензијама у односима са Приштином, представници Владе Србије присуствовали су редовном састанку Заједничког Цефта комитета у Приштини како би још једном послали поруку мира и толеранције и показали добру вољу да на конструктиван начин покушају да преговарају и реше питање уведених такси од стране Привремених институција самоуправе у Приштини, поштујући механизам и процедуре Цефта, саопштила је Канцеларија за сарадњу са медијима Владе Србије.

«Упркос чињеници да председавајући састанком може бити искључиво УНМИК као председавајући Цефта споразума у 2018. години, а што је и у складу са међународним споразумима и резулуцијом СБ УН 1244, Србија је прихватила да састанак заједнички отворе УНМИК и Привремене институције самоуправе у Приштини, чиме смо још једном показали добру вољу да на миран начин и дијалогом решимо ово питање», наводи се у саопштењу.

Представник Србије је на почетку састанка још једном поновио да очекује да Приштина одмах повуче радикалне, незаконите и дискриминаторне мере од 6. и 21. новембра, које директно крше Цефта споразум и Споразум о стабилизацији и придруживању.

Одмах након излагања представника Владе Србије, састанак су напустили представници Привремених институција самоуправе у Приштини, након чега Унмик наставља да председава састанком, који потом напушта и делегација Албаније, чиме се губи кворум за наставак састанка.

«Напуштањем састанка, обе делегације су директно саботирале покушај да се мирним путем преговара о решењу проблема», наведено је у саопштењу.

Специјални представник Генералног секретара УН и шеф Унмика Захир Танин раније је рекао да тарифе Приштине представљају јасну повреду Цефта споразума и да би требало да буду повучене.

Он је тада позвао лидере свих страна да покажу већу уздржаност и избегну даљу провокацију која може угрозити изгледе за нормализацију односа или потенцијално ескалирати тензије.

«Србија је поново показала конструктиван приступ, да се дијалогом и разговором и на миран начин реши овај проблем, али је наишла на опструкцију са друге стране», пише у саопштењу.

Одмах након завршеног састанка, представници Републике Србије су због високих безбедносних ризика напустили Приштину у пратњи Унмика и Кфора и упутили се ка централној Србији.

Тагови: