Кубанци ће од данас моћи да приступе интернету преко својих мобилних телефона, саопштила је данас државна телекомуникациона компанија Етецса, означивши заокрет у тој земљи чија је конектованост дуго била међу најмањима у Западној хемисфери.

Скоро половина од 11,2 милиона становника Кубе има мобилне телефоне, али неће сви моћи да приуште себи мобилни интернет, извештава Ројтерс.

У информативној тв емисији емитованој касно у уторак, директори Етецса-е су објавили разне једномесечне пакете, почев од оног од 600 МБ по цени од седам долара до пакета од 4 ГБ за 30 долара. Уколико корисник не жели пакет, 100 МБ ће га коштати 10 долара.

Ту цену себи неће моћи да приуште многи Кубанци јер је просечна плата у држави око 30 долара месечно, и много људи се ослањају на дознаке од рођака из иностранства или раде допунске послове како би «појачали» породични буџет.

Куба је знатно заостајала иза већине земаља у приступу вебу, како због недостатка готовине, тако и због дугогодишњих трговинских санкција САД-а и забринутости због протока информација.

До 2013. године, интернет је углавном био доступан само људима у туристичким хотелима на острву.

Међутим, влада је од тада повећање повезаности поставила као приоритет, уводећи сајбер-кафее и пунктове за Wи-Фи приступ на отвореном простору, започевши лагано прикључивање домаћинстава на веб.

Кубански председник Мигел Дијас Канел, који је у априлу наследио Раула Кастра на тој функцији, заговара већу повезаност земље истичући потенцијал интернета за раст економије, као и могућности да Куба боље брани своју револуцију онлајн.

Он је у октобу отворио налог на Твитеру, у чему су га следили бројни државни функционери, додаје британска агенција, преноси Ројтерс.

 

Тагови: ; ; ; ;