Амерички министар одбране Џејмс Матис рекао је да му је потребно још доказа да би могао да именује особу одговорну за неређивање убиства саудијског новинара Џамала Кашогија.

U.S. Defense Secretary James Mattis gestures during a press briefing on the campaign to defeat ISIS at the Pentagon in Washington, U.S., May 19, 2017. REUTERS/Yuri Gripas

«Ако нешто кажем, потребни су ми докази. Уверен сам да ћемо пронаћи још доказа о ономе што се десило. Ја не знам шта ће ти докази бити ни ко ће бити умешан», рекао је он у Отави, где се сутра одржава састанак антиџихадистичке коалиције у Сирији и Ираку.

Матис је навео да не жели да шпекулише и ствара «преурањене закључке» и да ће говорити тек када буде имао «ауторитет који произилази из чињеница».

«Верујемо да сви који су били директно умешани у убиство Кашогија, који су наредили његово убиство, треба да положе рачуне», рекао је шеф Пентагона.

Он је тако одговорио на критике републиканског сенатора Линдзија Грејема. Грејем је јуче критиковао Матиса због изјаве да нема «врућег пиштоља» (смокинг гун) који би за Кашогијеву смрт окривио саудијског престолонаследника Мохамеда бин Салмана.

«Нема врућег пиштоља, има вруће тестере», рекао је Грејем после састанка с директорком ЦИА Ђином Хаспел.

Матис је рекао само да је Грејем сенатор и да «има право на своје мишљење».

Џамал Кашоги, саудијски новинар и писац критичан према властима у Ријаду, убијен је 2. октобра у саудијском конзулату у Истанбулу. Турска је данас, у вези с тим убиством, затражила хапшење двојице људи блиских Мохамеду бин Салману.

(Бета, АФП)

Тагови: ; ; ;