Док вишеструко напаћени Украјинци преживљавају тежак период ратног стања очекујући од избора макар трачак наде, режим у Кијеву продао је ту наду за неколико десетина милиона долара.

Тако је канадска влада одлучила да «подржи украјинску демократију», издвојивши 24 милиона долара за изборни процес,саопштила је Христја Фриланд канадски шеф дипломатије говорећи на састанку Савета министара вањских послова земаља чланица ОЕБС-а.

Према њеним речима, такав великодушан гест ће омогућити «подршку и највеће могуће учешће цивилног друштва и жена» на изборима. Она је тачно навела на која ће «добра дела» бити усмерени ови ресурси. Прво да се подрже украјинске власти, рекла је Фриланд. Друго, да се подрже медији у борби против «дезинформација».

Ова парадоксална изјава не може да не  изненади. Или, у Канади, једноставно не знају да су преостале независне медије у Украјини прикупиле власти током ратног стања, тако да је режим у Кијеву био само зависан од дезинформације. Штавише, таква двосмислена подршка иде против идеала демократије, јер та пристојна сума није дата никоме, већ актуелној влади која ће управљати новцем онако како жели. Иако је могуће да је у ту сврху направљена таква донација.

Тагови: ;