Случај „убиство Ивановића“: Од доказа Приштина уступила само пластичне реплике чаура

Не стоје оптужбе косовског тужиоца да Београд не сарађује у расветљавању убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића. Из Приштине су Тужилаштву за организовани криминал до сада упутили осам захтева за достављање одређених података. Одговорено је на седам замолница, укључујући последњу и достављени су сви тражени подаци.

Овако министарка правде Нела Кубуровић одговара на „отровне стрелице“ упућене из Приштине о недостављању листинга, вештачењу чаура… Она наводи да ће ускоро и одговори на ту једину преосталу замолницу бити прослеђени приштинским органима.

Она је садржала више различитих захтева, који су били нејасни и непрецизни. Зато је још у току поступање по њима. Међутим и то ће брзо бити завршено – наводи Кубуровићева.

Министарка правде Нела Кубуровић ( фото : Лола Ђорђевић)

Из Канцеларије главног косовског тужиоца изнели су оптужбе да је Београд, на њихове захтеве за одређеним подацима у истрази Ивановићевог убиства, достављао само информације које нису од суштинског значаја за расветљавање тог злочина.

Београд је затражио и добио чауре с лица места, али тужилаштво још није добило налаз њиховог вештачења. Нису стигли ни одговори везани за мобилну идентификацију, СМС, примљене и позиване бројеве телефона, које је користио Ивановић – наводи се у саопштењу косовског тужиоца.

Ипак, из Тужилаштва за организовани криминал у Београду наводе да су им из Приштине послали само реплике чаура са лица места:

Тражили смо да нам се на вештачење доставе чауре, које би потом биле враћене. Међутим, стигле су нам пластичне реплике чаура. Подаци о резултатима тог вештачења први пут су тражени 24. октобра и биће достављени Приштини по прибављању свих података и обављању свих тражених радњи из тог захтева.

Тужилаштво из Београда је тражило и било који снимак са места убиства, али како сазнајемо, ни тај захтев Приштина није испунила.

Уз то, тужилаштво за организовани криминал упутило је Приштини три захтева за пружање узајамне правне помоћи. Ни данас, после 10 месеци, нису одговорили на све, већ само делимично на поједине захтеве, па је из свега јасно види колико је чије поступање ефикасно.

Увиђај убиства Оливера Ивановића Фото И. Радуловић

У тужилаштву додају и да је претпоследњи захтев, којим је тражена провера и прикупљење података везаних за већи број чињеница и околности, захтева комплексне полицијске провере на терену и претходну идентификацију сведока чије се испитивање тражи. Због тога прикупљање свих тражених података објективно изискује одређено време.

ЈАНКОВИЋЕВИ ИСКАЗИ ИМ НЕБИТНИ

Из приштинског тужилаштва тражили су да се саслуша лидер ПСГ Саша Јанковић.

Како сазнајемо, наше тужилаштво је то и урадило и послало им његове исказе, али из Приштине сада тврде да им је то ирелевантно.

аутор: С. Ј. М.

http://www.novosti.rs

 

 

Коментари: